Ervaring met een cursus beleggen

Twee weken geleden ben ik als matige blogger voor het eerst naar een cursus beleggen geweest. Om te kijken of ik wat betere stukjes kon schrijven dan ik de afgelopen weken heb gedaan. Dat was volgens mij meer lege ruimte vullen dan iets anders. Het spijt me als ik mensen het plezier van lezen ontnomen heb door mijn slecht lopende zinnen, incoherente alinea’s en inhoudelijk bedroevende stukjes.

Ik ben naar onze hoofdstad gegaan om een cursus beleggen mee te maken, het was specifiek een cursus over technische analyse en beleggen met, over liever zonder, emoties. Aan de ene kant beviel me dat wel, koel rationeel besluiten maken en je niet mee laten voeren door de waan van de dag. Dat was alleen niet het hele verhaal. Het bleek dat emotie überhaupt weg moest. We hadden een technische analyse fetisjist die wat z’n droge vingers door de droge pagina’s met de gortdroge inhoud dwarrelde.

Cijfers ging het om, resultaat! Grafieken, liniaal, accuraat zijn, gericht en zonder afleiding. Koel handelen. Tja, ik wist niet zo goed zeker of dat wel iets voor mij is. Ik besef me dat ik geen geniale daytrader ben, ik ben meer een gemiddelde belegger. Maar ik verdien in de maand net genoeg erbij met het beleggend at het voor mij interessant en leuk is. Dat plezier moest ik direct uit de deur gooien, beleggen hoort niet leuk te zijn. Het hoort saai te zijn. Oef, dacht ik. Dit kan nog wel eens een lange avond worden. Dat zou wel betekenen dat ik een stuk meer geld zou verdienen en overhouden aan het beleggen. Maar goed, ik doe het ook gedeeltelijk voor m’n plezier weet u wel.

Het belangrijkste is natuurlijk ook dat je gelukkig word, als ik alleen maar geld zou verliezen door fundamentele analyse dan zou ik ongelukkig zijn en wel iets anders willen doen. Maar nu gaat het redelijk daarmee ik hou genoeg over om van te leven. Dat hoeft een seminar beleggen mij niet te vertellen. Die mag mij vertellen hoe ik op een leuke manier, een manier waarop het leuk blijft voor mij, mogelijk is om verder te gaan met beleggen en meer rendement te behalen. Maar goed dat was natuurlijk net het verkeerde cursus.

Ik heb gehoord dat er een stuk meer cursussen aankomen dus ik hoop dat er een zal volgen over fundamentele analyse, en hoe je je emoties met beleggen kan gebruiken of lezen in plaats van uitschakelen. Een beetje gezonde angst om geld te verliezen is natuurlijk niet verkeerd.

Rijk worden met beleggen? Oefening baart kunst!

Beleggen is zeker geen vetpot. Doordat je zoveel risico neemt is het over het algemeen geen groot rendement wat je behaald. Helemaal in deze tijden niet. De koersen zijn zo wisselvallig dat er geen touw aan vast te knopen is. En daarnaast zijn beleggingsfondsen niet transparant wat ervoor zorgt dat daar niet veel vertrouwen ligt. Obligaties kunnen nog wel een optie zijn, maar dan moet je wel voor een lange tijd investeren. En daarnaast is het rendement wat je op deze manier behaald ook niet erg groot.

Ook de spaarrekeningen leveren niet veel op op dit moment. Lastig wanneer je toch rijk wilt worden. Uiteraard kan beleggen wel een optie zijn. Maar het is erg spannend. Wanneer je goed bent kan het een grote winst opleveren. In principe is het natuurlijk heel simpel. Beleggen voor beginners is ook goed te doen. Je moet een product kopen en het met winst verkopen. Maar wanneer wordt het meer waard? En wordt het niet minder waard? Dat blijven de grote vragen waar van te voren geen antwoord op te geven is. En dit zijn mede de vragen die ervoor zorgen dat minder mensen starten met beleggen en vele mensen ook stoppen met beleggen.

Beleggen levert winst op wanneer je begrijpt hoe de markt werkt. Hiervoor is veel ervaring en kennis nodig. Daarom is aan te raden om met een klein bedrag te starten om mee te oefenen. Naar mate uw winsten toenemen kunt u ook uw inzet verhogen.

Succes!